Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Πώς να εξηγήσω το σχολείο σε μια ανώτερη διάνοια; (Elliot, E.T.)
Πέμπτη, 10 Απριλίου

Έξοδα φοιτητή στην επαρχία

Απάντησε  Γράψε θέμα
Μήνυμα #134253 από Azatoth στις 07 Ιουλίου 2015, 11:07μμ

Azatoth

Εικονίδιο
banned
μέλος από: 11/11/2014
Καλησπέρα παιδιά.

Φέτος έδωσα πανελλήνιες και κουτσά στραβά έβγαλα 12.252 μόρια στο 5ο πεδίο.
Στο μηχανογραφικό μου δήλωσα 10 σχολές όλες κι όλες (αν και οι 5 είναι σε φάση ΑΣΟΕ,ΕΜΠ κλπ που δεν πρόκειται να πιάσω με την καμία). Η πρώτη μου ουσιαστική επιλογή ήταν το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη.
Η μάνα μου ήταν πιο δεκτική απ'ότι περίμενα και τώρα συζητάμε πιο πολύ το τι θα κάνω όταν πάω, παρά το αν θα πάω.
Είμαι το 3ο παιδί τρίτεκνης οικογένειας (αδέλφια 21 και 19 χρονών) οπότε σκεφτόμαστε να πάω το 1ο εξάμηνο και να ζητήσω μεταγραφή για Αθήνα (πόλη διαμονής) αλλά απ'ότι έχω δει μέχρι στιγμής, θα είναι αρκετά δύσκολο να πάρω την μεταγραφή καθώς γίνονται όλο και πιο αυστηρά τα κριτήρια.
Ακριβώς όμως επειδή οι μεταγραφές δεν είναι κάτι το σίγουρο, προσπαθούμε να δούμε πως θα τα βγάζω πέρα σε περίπτωση που πάω και για τα 4 χρόνια. Οι γονείς μου είναι χωρισμένοι και η μητέρα μου δεν έχει και πολύ μεγάλο εισόδημα (νομίζω γύρω στα 1.200/μήνα) οπότε θέλω να ξέρω περίπου τα έξοδα μου για να δούμε αν και πως θα περνάω τους μήνες.

Εγώ γενικά είμαι διατεθειμένος να πιάσω μια δουλειά μερικής απασχόλησης να βγάζω ίσα ίσα κανένα 300εύρω για να πληρώνω φαγητό και ότι άλλο μπορώ.
Κοιτάω για γκαρσονιέρες, στούντιο ή διαμερίσματα και το ενοίκιο βρίσκεται απο 180/μήνα εως τα 250/μήνα (σαφώς και έχει και ακριβότερα, αλλά δεν μπορούμε να διαθέσουμε παραπάνω απο 250/μήνα...ακόμα και 250 πολλά φαίνονται).
Γενικά δεν είμαι σπάταλο άτομο, ούτε το παιδί που βγαίνει συνέχεια έξω, πίνει αβέρτα καφέδες κλπ. Ούτε καπνίζω για να πεις οτι θα ξοδεύω εκεί.
Διαχειρίζομαι πάρα πολύ καλά τα οικονομικά μου και έχω πάντα λεφτά. Αυτό που θέλω να ξέρω είναι πόσο περίπου θα βγαίνουν τα στάνταρ έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, φαγητό, κοινόχρηστα).
Θέρμανση δεν χρειάζομαι (την συγκαταλέγω στο ρεύμα καθώς θα χρησιμοποιώ ηλεκτρικό θερμοπομπό). Το μόνο που θα καίει πολύ θα είναι ο υπολογιστής και το internet.
Η μητέρα μου μπορεί να μου στέλνει φαγητά τύπου κατεψυγμένα μπιφτέκια, κανένα παστίτσιο, αλλά ακόμα και κανένα πακέτο μακαρόνια κλπ για να ελαφρύνει τα έξοδα.
Πέρα από αυτά μπορώ να τρώω στο πανεπιστήμιο (εφόσον μπορώ να έχω δωρεάν σίτιση -ξέρει κανένας ποια είναι τα κριτήρια παρεμπιπτόντως;-)

Θα ήθελα την γνώμη φοιτητών που ζουν μόνοι τους, αλλά αν και κάποιος άλλος μπορεί να βοηθήσει, η βοήθεια θα είναι ευπρόσδεκτη. Και όχι μόνο σχετικά με αυτά που ρώτησα, αλλά και οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει!
προφίλάλλα...˵quote˶
4
Μήνυμα #134287 από cool_guy15 στις 10 Ιουλίου 2015, 10:46μμ

cool_guy15

Εικονίδιο
μέλος από: 3/7/2015

Αποδεκτή απάντηση

Λοιπόν, κατ'αρχήν απ'όσο ξέρω, η σίτιση σε φοιτητές που δεν κατέχουν κάποιο πτυχίο και είναι κάτω των 25 ετών, παρέχεται δωρεάν. Ακόμη όμως κι αν δεν δικαιούσαι δωρεάν σίτιση, η τιμή ημερισίως κυμένεται στα 4 ευρώ και περιλαμβάνει 2 γεύματα. Μια χαρά πιστεύω! Το φαγητό βέβαια δεν είναι και το καλύτερο, αλλά τρώγεται και είναι και...δωρεάν! Λοιπόν όσο για τα έξοδα διαμονής..Έχω ακούσει κάτι για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα..δεν ξέρω πολλά οπότε καλά θα κάνεις να το ψάξεις! Λοιπόν, μιας και η Τρίπολη είναι επαρχιακή πόλη..πιστεύω ότι τα διαμερίσματα θα τα δίνουν σε πιο προσιτές τιμές..Μία γκαρσονιέρα γύρω στα 180 πιστεύω θα τη βρεις. Για ΔΕΗ υπολογίζω περίπου γύρω στα 50 ευρώ το δίμηνο αλλά μιας και θα καις θερμοπομπό κάντα 70-80. Το νερό είναι καμιά 30αριά ευρώ το τετράμηνο και αν βρεις ένα καλό φοιτητικό πακέτο θα έχεις ίντερνετ-σταθερό με πάγιο 20-25 ευρώ. Στο χέρι σου είναι να μην πληρώνεις παραπάνω από αυτά. Συνολικά δηλαδή, με 300-350 ευρώ το μήνα θα είσαι κομπλέ. (Έβαλα μέσα και τις πιθανές εξόδους σου, κάρτα κτλ). Συνήθως στις δουλειές μερικής απασχόλησης (4ωρο) οι μισθοί κυμαίνονται στα 250-400. Μην αγχώνεσαι θα είσαι εντάξει! Καλή τύχη, καλές σπουδές και οτιδήποτε χρειαστείς μη διστάσεις να ρωτήσεις! :) :)
προφίλάλλα...˵quote˶
Μήνυμα #134295 από Azatoth στις 11 Ιουλίου 2015, 1:17πμ

Azatoth

Εικονίδιο
banned
μέλος από: 11/11/2014
Κατ'αρχήν σε ευχαριστώ που πείρες τον χρόνο να γράψεις μια σοβαρή απάντηση, κάλυψες όλα όσα ρώτησα. Έχω ακόμα κάποιες ερωτήσεις όμως.
Πρώτα απ'όλα, γίνεται να έχω internet χωρίς να έχω σταθερό τηλέφωνο; Πλέον όλες μου τις επικοινωνίες τις κάνω μέσω Skype ή κινητού.
Δεύτερον, εγώ πιο πολύ το PC θα έχω να καίει, τον θερμοπομπό θα τον ανοίγω για καμιά ώρα το βράδυ όταν πιάσουν τα κρύα, και όχι και πολλές μέρες.
Δεν μ'αρέσει να κάνω ανούσιες σπατάλες.Μία, δύο, ή και 3 κουβέρτες και θα είμαι κομπλέ.
Επίσης, νερό πληρώνεις κάθε 4 μήνες ή κάθε 3;
Στην συνέχεια, έκανα μια μικρή αναζήτηση στο internet για το φοιτητικό επίδομα και απ'ότι είδα, πληρώ όλα τα κριτήρια. (Που θα τα βρεί κανείςΕΔΩ
Το θέμα είναι πως έτσι όπως είναι η κατάσταση με τις τράπεζες και τα λοιπά, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορώ να πάρω το επίδομα αυτό, ακόμα και αν η αίτηση μου γίνει δεκτή.
Τέλος πάντων, θα προσπαθήσω και εγώ να κάνω όσο πιο πολύ οικονομία μπορώ ούτως ή άλλως, και να βρω και κάποια δουλεία με το που πάω εκεί ώστε να βγάζω ένα ποσό της τάξης των 250-300 ευρώ για να καλύπτω όσα πιο πολλά μπορώ.
Κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω. Επειδή τα περισσότερα σπίτια που έχω κοιτάξει δεν είναι επιπλωμένα (που το προτιμώ καθώς δεν μ'αρέσει να έχει έπιπλα αλλουνού μέσα), έχεις να προτείνεις κανένα ηλεκτρικό φουρνάκι για φοιτητές; Έχω ακούσει ότι υπάρχουν κάτι φούρνοι μικροκυματων που δουλεύουν και ως φούρνοι, και έχουν και μάτια από πάνω για κατσαρόλα και τιγάνι. Έχεις καμία ιδέα;
Ευχαριστώ ξανά για την βοήθεια σου, και ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια που θα ξαναδώσεις!
προφίλάλλα...˵quote˶
Μήνυμα #134402 από cool_guy15 στις 20 Ιουλίου 2015, 12:27μμ

cool_guy15

Εικονίδιο
μέλος από: 3/7/2015
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει, όλοι υποθέσεις κάνουμε..Δεν έχει σημασία όμως, μη το αφήσεις να εμποδίσει τις σπουδές σου..Λοιπόν, φυσικά και μπορείς να έχεις μόνο ίντερνετ απλά είπα και για σταθερό επειδή συμφέρει. Μπορείς είτε να έχεις απεριόριστο και να πληρώνεις το πάγιο ή να έχεις το στικάκι με περιορισμένο χρόνο π.χ. 3GB το μήνα..αν το χρειάζεσαι για το πανεπιστήμιο θα σου φτάσει..αλλιώς όχι! Εμένα πάντως δε μου φτάνει με τίποτα!!!! Εε δε χρειάζεται πιστεύω να κάνεις ΤΌΣΗ οικονομία..δεν είναι λογικό να είσαι με 3 κουβέρτες και να ξεπαγιάζεις το χειμώνα..μπορείς να το καις και παραπάνω..εσύ να είσαι άνετα. Τώρα όσο για το φουρνάκι που λες..ναι..οι περισσότεροι φοιτητές χρησιμοποιούν τέτοια είναι πολύ πρακτικά! Δεν ξέρω αν μου επιτρέπεται να σου προτείνω συγκεκριμένη μάρκα, μοντέλο ή σάιτ, οπότε να σου πω ότι η τιμή τους κυμένεται στα 60-100+ ευρώ. Στα καταστήματα, θα τα βρεις γύρω στα 80-110 αλλά αν ψάξεις και αγοράσεις μέσω ίντερνετ μπορείς να τα πάρεις και 60 ευρώ ή ίσως και χαμηλότερα..βέβαια δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την αποδοτικότητά τους από το ίντερνετ. Νομίζω το νερό κάθε 4μηνο. Κοίταξε, κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιεί έπιπλα ξένων, αλλά το να επιπλώσεις ένα διαμέρισμα στο οποίο θα μείνεις 4 χρόνια και μετά θα φύγεις δεν αξίζει και θα σου κοστίσει και ακριβά. Οπότε να ψάξεις για επιπλωμένο, διότι αυτά περιέχουν κρεβάτι, ντουλάπια, ράφια, ψυγείο ίσως και πολύ πιθανότατα το φουρνάκι που θέλεις. Η αδερφή μου που νοίκιασε το είχε ήδη το φουρνάκι. Έτσι κι αλλιώς θα βάλεις δικά σου σεντόνια στο κρεβάτι, δεν υπάρχει λόγος να διστάζεις. Σκέψου ότι για να επιπλώσεις ένα αδειο σπίτι με τα βασικά θα σου κοστίσει πάνω από 500 ευρώ. Δεν συμφέρει καθόλου..σκέψου το λίγο..
προφίλάλλα...˵quote˶
Απάντησε Γράψε θέμα Τελευταία σελίδα

Δεν μπορείς να απαντήσεις, είσαι Guest. Πρέπει να γραφτείς μέλος ή να κάνεις login:
Εγγραφή Login