Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Θέλω ξύρισμα! ©mountrixas, irc.ftou.gr
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου

Webmaster 23/1/2005 7:14:00 πμ

Ποιοι και πώς ξεβράκωσαν τη χώρα μας

ΤσουγδιέςΑπό τη μέρα που βγήκε ευρέως το ρημάδι το ίντερνετ και στην Ελλάδα, η Ελλάδα ξεβρακώθηκε. Ίσως η λέξη "απογύμνωση" να ηχούσε καλύτερα αλλά η λέξη "ξεβράκωμα" είναι εκείνη που εκφράζει πιο παραστατικά την κατάσταση. Ξεβράκωμα εξευτελιστικό, τόσο μεταφορικό όσο και κυριολεκτικό.


Δε θα αναλύσω τις ξεβράκωτες του τύπου από 'κει με τα ζαντολάστιχα (που κι αυτές υστερούν μακράν των "ξένων" - θες επειδή τό 'χουνε δάσος, θες επειδή οι παρτενέρ μη συνάδοντας με τα κάλλη της "μοντέλας" δείχνουνε την τριχωτή κοιλιά τους να καλύπτει το μισό τσουτσουνάκι τους, θες επειδή η μηχανή είναι κακή και βγάζει θολές φωτογραφίες), αλλά θα σταθώ στο μεταφορικό, ατιμωτικό ξεβράκωμα που έκανε επιδέξια και γρήγορα ο Γούγλης στη χώρα μας.


Τη στιγμή ακριβώς που ενθουσιασμένος ο Νεοέλληνας αγόρασε υπολογιστή-σοσονάκι, τάνυσε πασίχαρης το προγούλι του και θρονιάστηκε με ύφος να απολαύσει τη μαγεία του ίντερνετ, εκείνη τη μαύρη στιγμή έβγαλε στην επιφάνεια το τέρας που ξεβράκωσε τη χώρα: Μπήκε στο Γούγλη. Γράφει λοιπόν ο σοσονάτος: "ΓΚΟΜΕΝΑ" στην αναζήτηση και πατάει Enter. Του βγάζει ο Γούγλης 2.640 αποτελέσματα, άλλα με κεφαλαία, άλλα με πεζά άτονα. Γράφει "γκόμενα" με πεζά τονισμένα, βγάζει ο Γούγλης 6.410 αποτελέσματα. Γράφει "gkomena", βγάζει ο Γούγλης 2.180 αποτελέσματα. Απαιτούμενες γνώσεις για χρήση του Γούγλη: Χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου και μια στοιχειώδης ορθογραφία. Επίπεδο γνώσεων: τετάρτη άντε πέμπτη δημοτικού.


Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα: Από σύνολο 11.230 αποτελεσμάτων που πήρε γράφοντας σωστά και λάθος τη λέξη, τα 4.820 δηλαδή το 43% ήταν λάθος! Και μιλάμε φυσικά για μια λέξη που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό αντρών και γυναικών, που δεν επιδέχεται άλλα ορθογραφικά λάθη (σιγά μην τη γράφει κανείς γκώμενα) και είναι δημοφιλής στις αναζητήσεις. Επομένως: Κάποιος που αναζητά τη λέξη "γκόμενα" γράφοντάς τη σωστά στο Γούγλη, χάνει το 43% των αποτελεσμάτων, επειδή κάποιοι συντάκτες, αρθρογράφοι, γουεμπάστορες και μέλη φόρουμ - τσαταδόροι επιμένουν συστηματικά να τη γράφουν λάθος!


Αν ψάξουμε το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος θα δούμε κάτι ακόμα πιο εκπληκτικό. Κάποιος, για παράδειγμα, που αναζητά μια φράση όπως "τη σελίδα μου" (χρησιμοποιώντας εισαγωγικά), θα πάρει 2.720 αποτελέσματα ακριβώς. Αν κάνει την αναζήτηση λάθος, γράφοντας "την σελίδα μου", θα πάρει 9.580 "λάθος" αποτελέσματα, δηλαδή υπερτριπλάσια των σωστών, μεταξύ των οποίων από websites σοβαρών εταιρειών, και φορέων. Σας προτρέπω να κάνετε το παραπάνω πείραμα μόνοι σας, είναι σωματικά ανώδυνο. Τι κι αν στην τρίτη δημοτικού μαθαίνουμε ότι τα άρθρα δεν παίρνουν το "ευφωνικό" ν όταν ακολουθείται σύμφωνο άλλο εκτός των κ, π, τ, και των διπλών ψ και ξ, εμείς δε μασάμε.


Πέρα από το τεχνικό υπόβαθρο της κάκιστης μετάφρασης σε ο Θεός να το κάνει γλώσσα (αποκερματισμός δίσκου κλπ) των Windows που χρησιμοποιεί ο μέσος σοσονάτος Νεοέλληνας, το ίντερνετ είναι, είτε το θέλετε είτε όχι, βασισμένο κυρίως σε κείμενο. Δεν είναι τηλεόραση, δεν είναι ράδιο. Είναι κατά κύριο λόγο διάβασμα, πληροφορία.


Φτάσαμε μάλιστα στο εξευτελιστικό σημείο, αυτοί που γράφουν σωστά να σνομπάρονται απ' αυτούς που γράφουν λάθος και να βλέπουμε αυτούς που γράφουν λάθος να μην το παραδέχονται κιόλας!


Αυτά σας γράφω από το μακρινό Αρκτικό Κύκλο, πραγματικά λυπημένος και ανήσυχος, για τη γλώσσα, για τις συνήθειες, για την κοινωνική σας συμπεριφορά. Είθε τα παιδιά σας να μάθουν τουλάχιστον σωστά ελληνικά, όχι τίποτ' άλλο, αλλά για να μπορούν να ξεχέσουν ευπρεπώς εκείνους τους προγουλάτους μπούληδες που επειδή έχουν μια κάποια εξουσία νομίζουν ότι μπορούν να τα αντικαταστήσουν με τα "δικά τους τα παιδιά", τα αγράμματα εκείνα κακομαθημένα που βγάζουν χωρίς αιδώ το βρακί της χώρας σε έναν παγκόσμιο χώρο ανταλλαγής γνώσης.

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~ANGELA @ 23/1/2005 - 13:38
Αγαπητέ μου webmaster . Όλοι ανησυχούμε για αυτό το ξεβράκωμα , πίστεψέ με , όμως πραγματικά πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε είτε σαν άνθρωποι είτε ειδικότερα σα γονείς και λυπάμαι πραγματικά που το λέω αυτό.
Έχει γίνει μια φοβερή πλύση εγκεφάλου στα νεώτερα παιδιά που χωρίς να το παίρνουν καν μυρωδιά συνεχίζουν αυτόν τον εξευτελισμό .
Και όταν προσπαθείς να τους εξηγήσεις και να τους περάσεις αυτά που εσύ ως γονιός πιστεύεις σου απαντούν πως έχεις μείνει πίσω στα χρόνια τα ...παλιά . Το σύστημα , το σύστημα , το σύστημα .
Αυτό βολεύει τους ισχυρούς , να δημιουργούνται άνθρωποι χωρίς κρίση δική τους που να μην φέρνουν ουσιαστικά αντιρήσεις σε όσα θέλουν αυτοί να κάνουν . Σαν τα χαζοαμερικανάκια .
Απογοήτευση ? Και όχι μόνον αυτό . ΔΥΣΤΥΧΩΣ .
#2~konosk @ 23/1/2005 - 16:47
Ναι, σε όλα ναι. Αλλά ποιος καταλαβαίνει το ξεβράκωμα. Ούτε καν τα παιδιά που έβλεπαν άλλοτε τον βασιλιά γυμνό στο γνωστό παραμύθι:X
#3~name @ 24/1/2005 - 13:13
ANGELA ξύπνα δεν υπάρχουν χαζοαμερικανάκια
#4~pavlos77 @ 25/1/2005 - 08:17
Πάρα πολύ σωστά τα όσα αναγράφονται πιο πάνω, μα μακάρι η "ανορθογραφία" να΄ταν το μεγαλύτερο πρόβλημα! Αφήστε, που όλα αρχίζουν και απλουστεύονται, απλοποιούνται. Αλήθεια, πόσες λέξεις έχουν αλλάξει από τα χρόνια που εμείς πηγαίναμε δημοτικό (αυγό->αβγό, τραίνο->τρένο κλπ) κι όμως επιμένω, μακάρι να΄ταν το μέγιστο πρόβλημα η ανορθογραφία,η έλλειψη στίξης, σύνταξης κλπ. Εδώ, η σημερινή νεολαία δεν ξέρει τι έγινε το 1821 και τι το 1940, κάθε χρόνο στις παρελάσεις, γίνονται ρεπορτάζ με τον εθνικό ξεφτιλισμό μας. Αλήθεια, πόσοι από τη σημερινή νεολαία, την εκμοντερνισμένη και εκείνη που πιστά ακολουθεί την τεχνολογική εξέλιξη, γνωρίζουν αρχαία, πόσοι ακούγοντάς τα, καταλαβαίνουν τι λένε, πάνε στην εκκλησία και νομίζουν πως ο παπάς μιλάει ξένη γλώσσα.
#5~triffid @ 25/1/2005 - 10:12
Αναμφισβήτητα υπάρχει πρόβλημα, αλλά μη διορθώνουμε και τα σωστά τώρα. Η γλωσσολογία είναι επιστήμη εν εξελίξει και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε διδαχτεί στο σχολείο αρκετά λάθη. Τα άρθρα λοιπόν κανονικά πρέπει να γράφονται με "ν" [που δεν προφέρεται χάριν ευφωνίας] ασχέτως επόμενης λέξης, το αβγό με "β", το αφτί με "φ" και το τρένο δεν έχει λόγο να γράφεται με "αι". Προσοχή λοιπόν!
#6~aris @ 25/1/2005 - 14:16
triffid αυτό που λες για τα άρθρα είναι αντίθετο με αυτό που έμαθα στο δημοτικό σχολείο από τα βιβλία του κράτους.
#7~Webmaster @ 26/1/2005 - 05:55
Α και τώρα που το θυμήθηκα, πολύ πριν το ίντερνετ, μας κάνανε βουρδούγιο διεθνώς χωρίς να το καταλάβουμε. Ο έξυπνος εκείνος που αγγλοποιούσε την αλφαβήτα μας έγραφε: Π = Πι = Pi, T = Ταυ = Tau, Ξ = Ξι = Xi.
Μόνο που οι αγγλόφωνοι πρόφεραν Πάι, Τω, Ξάι κλπ. Και έφτασα στα σήμερα να μου λένε "Τω μπάι μιου" και να χρειάζομαι ειδική επιφοίτηση για να καταλάβω ότι εννοούν το τ/μ.
#8~Selespeed @ 28/2/2005 - 11:52
Έκανα κάποιες δοκιμές και εγώ στο Google. Προσπάθησα να εντοπίσω το, ίσως, πιο κοινό ορθογραφικό λάθος: τις καταλήξεις -ε και -αι στα ρήματα (αν δεις τα λάθη που γίνονται στα forums, και με βάση τις πιθανότητες να το πας έπρεπε τα μισά να βγαίνουν σωστά), αλλά δεν έβγαινε εύκολα.
Δοκίμασα τα "επανέλαβε" και "επανάλαβε" (συχνό μπέρδεμα προστακτικής και παρατατικού). Αν δεν ήταν οι ειδήσεις για να αναφέρουν δηλώσεις πολιτικών κτλ, θα ήταν πολύ παραπάνω από τα μισά, λάθος...
Σε κάποιες στιγμές, νομίζεις ότι γίνεται και επίτηδες... (πράγμα που κατά τη γνώμη μου κάνουν διάφοροι μαθητές στις ερωτήσεις για το '21 και το '40 για να τους δείξει η τηλεόραση!!)
#9~Selespeed @ 28/2/2005 - 11:55
-διόρθωση στο παραπάνω : αόριστος είναι το επανέλαβε και όχι παρατατικός... :)
#10~acer @ 16/3/2005 - 12:11
Έλεος ρε παιδιά. Για το ξεβράκωμα της χώρας μας φταίνε αυτοί που δεν ξέρουν γραμματική και ορθογραφία; Εγώ νομίζω ότι φταίνε αυτοί που τόσα χρόνια τώρα μας πηδάνε, νομίζουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι το σπίτι τους και το έχουν κάνει μπουρδέλο.
#11~Pak@ @ 14/5/2005 - 18:55
Μπάς και έχόυμε εντοπίσει λάθος πρόβλημά; Αντι να μας φταίνε οι ανορθόγραφοι που δήθεν έχουν "ξεβρακώσει" την χώρα και την έχουν εξευτελίσει και μπλά και μπλά και αμάν καταστραφήκαμε και τι θα γίνει τώρα και ξερω γώ, δεν θα πρεπε να μας φταίει η ίδια η δύστροπη γλώσσα μας; Οι γλώσσες είναι φτιαγμένες για να υπηρετούν τον άνθρωπο και όχι ο ανθρωπος τις γλώσσες. Αυτες εξελίσονται μέσω των αιώνων ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε κοινωνίας. Αν εμένα δεν με εξυπηρερεί να βάζω 'ν' στο τέλος του άρθρου τότε γιατί να βάζω; Ειμαι δηλαδή υπόχρεος να θυμάμαι από την τετάρτη δημοτικού που μπαίνει και που όχι λες και δεν 'εχω τιποτα καλύτερο να κάνώ; Αφου η ίδια η ζωή αποδεικνύει οτι αυτή η διάκριση δεν χρειάζεται. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ιδιοτροπίες της γλώσσας μας. Γι αυτό πχ ο ίδιος ο λαός παραμέρισε τα πνεύματα(Οξείες, Δασείες κτλ). Απλά ήταν αχρείαστα... Αλλα και τότε το ίδιο μενος και κινδυνολογία εξέφραζαν οι υποστηριχτές της καθαρεύουσας. Η ουσία δεν είναι να μάθουμε σωστά ελληνικά αλλά να φτιάξουμε σωστά ελληνικά... Λέξεις που να σημαίνουν ένα πραγμα, θα γράφονται με ένα τροπο και θα προφέρονται με ένα τρόπο... Μονο τοτε ο Γουγλης θα μας επιστρέφει αυτο που πραγματικά θέλουμε...
#12~aris @ 19/8/2005 - 21:23
Ναι είσαι καραϋπόχρεος διότι είτε το θέλεις είτε όχι, η γλώσσα που έμαθες στην 4η δημοτικού είναι ο ΚΟΙΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ και αυτήν έμαθαν κι οι υπόλοιποι συμπατριώτες σου.

Αν εσύ επιμένεις να εκφράζεσαι έτσι όπως πληκτρολογείς παράουρα και βάζεις τόνους όπου βρεις στην τύχη, ποιος νομίζεις θα καταφέρει να πετύχει στο internet με αναζήτηση τα γραπτά σου; Ή μήπως θα πρέπει το Google και η Yahoo να καταργήσουν τον τόνο στις αναζητήσεις και να διαλύσουν στην ουσία την εστίαση για να σου κάνουν το χατίρι επειδή εσύ βαριέσαι και γράφεις παράουρα; Κι αν τα πετύχει και αρχίσει να τα διαβάζει, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τον διευκολύνεις στην ανάγνωση γράφοντας με λατινικά ή παράτονα; Όταν γράφεις, δεν εξυπηρετείς τη γλώσσα λοιπόν, αλλά τους άλλους που τη διαβάζουν.

Όσο για το ξεβράκωμα, είναι αλήθεια. Από το Google ξεβρακώθηκε το εκπαιδευτικό σύστημα των Ελλήνων.
#13~elmaz @ 14/12/2009 - 11:27
Συμφωνώ με το άρθρο, λυπάμαι που τα νέα παιδιά δυστυχώς, δεν μαθαίνουν να γράφουν σωστά την υπέροχη ελληνική γλώσσα, και ξεκινούν στην ζωή τους ανορθόγραφοι. Τέτοιο είναι το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ο Google απλά το επιβεβαιώνει:(

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.