ftou.gr - Σκοπός ύπαρξης
Όταν γνωρίζουμε κάτι, η πρώτη μας εντύπωση είναι συνήθως λάθος. Κάτι τέτοιο έγινε και για το ftou. Παρεξηγήθηκε ως "αστείο site" παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις ότι πρόκειται για αντικοινωνικό και μη συμβατικό δημιούργημα.
Γιατί φτιάχτηκε
Ο λόγος που φτιάχτηκε ήταν αυτο-εκπαιδευτικός. Ήταν ο χώρος εξάσκησης του Αγρίππα στον προγραμματισμό, ένα παιχνίδι. Χάρη όμως στην περιέργεια του κόσμου αλλά και στους λίγους εκείνους που έπιασαν το νόημα, το ftou έγινε τσεκουράτος χώρος έκφρασης αλλά και βρωμερός χώρος σαρκασμού, μη φιλικός στην κοινωνία και μη φιλόξενος στις "παρέες".
Τι πρεσβεύει
Το σλόγκαν Φάρμακο ενάντια στα μαλλιά υποδηλώνει ξεκάθαρα τη φύση του: Επανάσταση και ρήξη ενάντια στο κατεστημένο της τρίχας, δηλαδή στα μούσια και τα μαλλιά, τα σοσονάκια και τα σαπουνάκια, την ηλιθιότητα, τη διαπλοκή και τη σήψη της νεοελληνικής κοινωνίας, φαινόμενα τα οποία ο ίδιος ο Αγρίππας γνωρίζει πολύ καλά πώς να τα πολεμήσει γιατί του έβαλαν εμπόδια πολλές φορές στην ήδη φυτοειδή και άχαρη ζωή του.
Η ομοιοπαθητική είναι περίεργη μόδα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, όπως ίσως ήδη ξέρεις, αναγκάζουν υποτίθεται τον οργανισμό να πολεμήσει ο ίδιος την αρρώστια. Αν λοιπόν παρομοιάσουμε το ftou με φάρμακο, τότε σίγουρα αυτό θα ανήκει στη σφαίρα της ομοιοπαθητικής. Τσίφτικα προσπαθεί ν' αφυπνίσει το Νεοέλληνα που κοιμάται στα σοσονένια του μαξιλάρια και να του μάθει πέντε πράματα εκεί πέρα. Αν παρομοιάσουμε τον Άρη με γιατρό, τότε σίγουρα θα πρέπει να του δώσουμε τον τίτλο του ομοιοπαθητικού—αλλά κι αυτόν του ομοιοπαθούς γιατί, κατά κάποιον τρόπο κι αυτός κοιμάται στα δικά του μαξιλάρια κάνοντας πλάνα όνειρα πως κάποτε θα ξυπνήσει τους άλλους.
Κι αν παρομοιάσουμε εσένα, τιμημένε περπατητή, με ασθενή, τότε σίγουρα θα πάσχεις από πλήξη διαβάζοντας τόσες αναφορές στα κατορθώματα του Άρη Αγρίππα και στις φαρμακείες του. Το βρίσκω πολύ πιο πρακτικό να φύγεις απ' αυτές τις βαρετές σελίδες και να επισκεφτείς το ίδιο το ftou, ή ακόμη πιο πρακτικό ν' αρχίσεις να διαβάζεις το λεξικό από το Άλφα.