Όταν δουλεύουμε στο κέλυφος του Linux - και πιστέψτε με, το κάνουμε συχνά, αποδίδουμε καλύτερα όταν βλέπουμε διάφορα διασκεδαστικά πραματάκια, όπως μια έξυπνη φλασιά™ μόλις το ανοίξουμε, το ενεργό directory στην prompt και η ζωή μας γίνεται πολύ πιο εύκολη όταν διαβάζουμε το manual των εντολών χρωματισμένο. Η φόλα ετούτη, τιμημένε λινουξά περπατητή, σου δείχνει πώς θα καταφέρεις αυτά τα τρία πράγματα και ταυτόχρονα είναι μια πρακτική εξάσκηση στο vi editor.
Προαπαιτούμενα:
- Πρόσβαση root στο σύστημα
- Γνώση χειρισμού του πληκτρολογίου
- Τίποτα άλλο
Τα παραδείγματα τα έκανα σε Fedora Core 4 Linux. Υποθέτουμε ότι είσαι logged in με το συνηθισμένο σου username και όχι ως root.
1. Οι φλασιές δεν είναι μόνο για το ftou
Πώς σου φαίνεται με το που θα ανοίγεις το κέλυφος να βλέπεις μια Φλασιά ή, όπως λέμε στο Linux, ένα fortune cookie; Μάλιστα θα σου δείξω τι να κάνεις για να βλέπουν όλοι οι χρήστες του μηχανήματος τις φλασιές με το που μπαίνουν στο λογαριασμό τους. Θα χρειαστείς πρόσβαση root στο σύστημα. Τα γκρίζα γράμματα δεν τα πληκτρολογείς.
1.1. Ανοίγεις μια κονσόλα και κάνεις τον εαυτό σου root:
1.2. Ανοίγεις στο vi το γενικό αρχείο εκκίνησης του κελύφους bash
Μετά πατάς το κουμπί G (shift + g) στο πληκτρολόγιο για να βρεθείς στον πάτο του αρχείου και μετά πατάς το πλήκτρο i για Insert Mode ώστε να μπορείς να γράψεις κείμενο.
1.3 Στην τελευταία γραμμή του αρχείου πατάς Enter για να ξεκινήσεις νέα γραμμή και γράφεις
Μετά πατάς το πλήκτρο Esc για να ξαναγυρίσεις σε Command Mode, γράφεις:
για αποθήκευση και quit και μετά πατάς Enter και αυτό ήταν! Τώρα όποτε ανοίγει ένα κέλυφος, όποιος και να κάνει login θα του βγάζει τη σοφία (ή τη μαλακία) της ημέρας. Άνοιξε ένα άλλο κέλυφος να δεις τι έκανες!
Γκρούβι σταφ.
2. Prompt με χρώματα
Όπως βλέπεις στην προηγούμενη εικόνα, έχω φτιάξει το όνομά μου με χρώματα, bold, παρενθέσεις και άλλα μπιχλιμπίδια. Θα σου δείξω πώς να το κάνεις κι εσύ στο δικό σου λογαριασμό, δηλαδή να βλέπεις το username και το hostname σου με χρώματα, το active directory και παρενθέσεις αντί για αγκύλες.
2.1. Αν συνεχίζεις από το προηγούμενο βήμα, λογικά είσαι ακόμα root. Γράψε exit για να γυρίσεις στο κανονικό username σου. Αν ανοίγεις τώρα νέα κονσόλα αυτό δε χρειάζεται. Μετά ανοίγεις στο vi το κρυφό αρχείο ρυθμίσεων του κελύφους σου, το .bashrc που βρίσκεται στο home directory σου:
[user@host ~]$ vim ~/.bashrc
2.2. Πάτησε το πλήκτρο i για να μπεις σε Insert Mode και πρόσθεσε στο τέλος του αρχείου αυτά που σου γράφω εδώ, όπως ακριβώς τα γράφω, δηλ. μη βάλεις κενά εκεί που δεν έχω ούτε άλλα περίεργα:
# define some variables to make it easier
PRM_USERNAME='\u'
PRM_HOSTNAME='\h'
PRM_PATH='\w'
# define the colors
PRM_RED='\e[0;31m]'
PRM_ORANGE='\e[1;31m]'
PRM_BLUE='\e[0;34m]'
PRM_LIGHT_BLUE='\e[1;34m]'
PRM_DARK_CYAN='\e[0;36m]'
PRM_CYAN='\e[1;36m]'
PRM_NORMAL='\e[0m'
# now make the prompt with all the nice colors (OLO to keimeno einai MIA grammh, den to spame)
PS1="\[$PRM_BLUE\](\[$PRM_ORANGE\]$PRM_USERNAME\[$PRM_BLUE\]@\[$PRM_ORANGE\]$PRM_HOSTNAME \[$PRM_DARK_CYAN\]$PRM_PATH\[$PRM_BLUE\])\[$PRM_NORMAL\]\\$ "
Υπόψη: Το PRM_NORMAL χρώμα δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο. Εξαρτάται από τις ρυθμίσεις και το περιβάλλον.
2.3. Πατάς το πλήκτρο Esc για να γυρίσεις σε Command Mode και μετά γράφεις:
για αποθήκευση και quit και μετά πατάς Enter και αυτό ήταν! Κλείσε και ξανάνοιξε το τερματικό να δεις τη διαφορά. Αν δεν έχεις κάνει λάθος, τώρα θα τα βλέπεις το username σου και το path σου, όλα χρωματιστά και όμορφα.
3. Manual με χρώματα
Το manual του Linux θα το χρειαστείς πολλές φορές και είναι κρίμα να τα βλέπεις όλα μαύρα. Για να το φτιάξουμε χρωματιστό θα κάνουμε μια πατέντα ως root χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα most. Πρέπει να το έχεις εγκατεστημένο. Αν όχι, σταμάτα εδώ γιατί δε θα κάνεις τίποτα.
3.1. Ανοίγεις μια κονσόλα και κάνεις τον εαυτό σου root:
3.2. Ανοίγεις στο vi το αρχείο ρύθμισης του man:
3.3. Πατάς το πλήκτρο / (αναζήτηση), γράφεις PAGER και πατάς Enter. Θα σε πετάξει στο σημείο που θα αλλάξεις. Λογικά πρέπει να βλέπεις μια γραμμή του στιλ:
Πήγαινε το δρομέα πάνω ακριβώς στη γραμμή αυτή και πάτα δύο φορές το πλήκτρο d, σαν να γράφεις dd. Έτσι θα σβήσεις τη γραμμή αυτή. Μετά πάτα το πλήκτρο i για Insert Mode και πάτα ένα Enter για να φτιάξεις μια νέα γραμμή. Εκεί γράψε:
3.4. Πατάς το πλήκτρο Esc για να γυρίσεις σε Command Mode και μετά γράφεις:
για αποθήκευση και quit και μετά πατάς Enter και αυτό ήταν! Για δοκιμή γράψε man ls να δεις τι έκανες:
Για να βγεις από το manual, πατάς το πλήκτρο q.
Σχόλια από επισκέπτες: