Σου έχει τύχει να είσαι με κάποιον και να νιώθεις αμήχανα, δηλαδή να ανοίξει η γη να σε καταπιεί παρόλο που αυτός δείχνει τέλειος; Νιώθεις ένα ξέρασμα κάτι όταν ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις τα τσακλοκούδουνα να κάνουν φασαρία για το τίποτα; Συγχαρητήρια, μόλις βίωσες μια επηρμένη κατάσταση.
Ορισμός
Επηρμένη κατάσταση λέγεται η κατάσταση εκείνη που είναι φτιαχτή, θες για να κρύψει τις ντροπές, θες για να εντυπωσιάσει, θες για να αποφύγει ο άλλος τις συνέπειες. Και τη λέμε επηρμένη κατάσταση διότι είναι ανασηκωμένη (shifted) από τη νορμάλ, φυσιολογική κατάσταση ζωής των κοινών ζώων σαν εσένα. Για να σου δώσω να καταλάβεις: Επηρμένη κατάσταση είναι το γράψιμο ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ME TO CAPS LOCK ΑΝΑΜΕΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ (και να κρύψω επίσης ότι την έχω μικρή).
Παραδείγματα
- Πολιτική: για να γίνουν οι χοντρές βρωμοδουλειές βολέβει να ανάγουν την κατάσταση σε επηρμένη. Πχ. στην υπόθεση του Σαντάμ, ενώ ήθελαν από την αρχή να τον σκοτώσουν δεν τον έφαγαν κατευθείαν αλλά έκαναν σύλληψη και δίκη και τάχαμου πήραν απόφαση θανατικής καταδίκης και μετά οι εκτελεστές φορούσαν και κουκούλα διά το επίσημον του πράγματος. Η επηρμένη κατάσταση εξυπηρέτησε ώστε να κρυφτεί η πραγματική. Δεν έδειξαν λοιπόν ούτε το αίμα που βγήκε από το στόμα, ούτε το πρησμένο πτώμα, ούτε τα βρισίδια που του ρίχνανε οι εκτελεστές λίγο πριν ανοίξουν την καταπακτή και πέσει ο άνθρωπος ώστε να σπάσει ο λάρυγγάς του από το βάρος του σώματος στο κρέμασμα.
- Επίσημες επισκέψεις βαρβάτων στελεχών/αφεντικών. Όταν πάει ο υπουργός στο νοσοκομείο δε βλέπει τις κατσαρίδες στην κουζίνα και τα κρεβάτια στο διάδρομο. Είναι περικυκλωμένος από γραβατωμένους γιατρούς και διευθυντές που μυρίζουν λουλουδέ αρώματα. Επίσης όταν πηγαίνουν υπουργοί, πρωθυπουργοί και προέδροι και δεσπότες στα νοσοκομεία τις Πρωτοχρονιές και τα Πάσχατα, δέκα λεπτά στα γρήγορα να δουν τους σπαζοποδιασμένους και τους σπαζοχεριασμένους και τους τσουγκράνε το αυγό. Ύστερα λένε από μέσα τους "μακριά από 'μας" και ξαναγυρνάνε στο σπορ που ξέρουν καλύτερα: Στη μάσα, σε ακριβά εστιατόρια.
- Συνεντεύξεις για δουλειά: Και οι δυο τους, υποψήφιος και αφεντικός, παρουσιάζουν ψεύτικο εαυτό. Το θέμα το έχω αναλύσει στο τέλειο άρθρο μου 12 μυστικά για τη δουλειά που κανείς δε σου λέει.
- Διδασκαλία στα σχολεία. Που λέει ο καθηγητής για φοβερές ασθένειες και ιούς στη βιολογία με μηχανικό τρόπο και ενώ χασμουριέται. Σαν να τον έχουν βάλει τιμωρία. Τα παιδιά φυσικά δεν καταλαβαίνουν τίποτα και επικρατεί μπάχαλο στην τάξη. Μετά ο καθηγητής ενοχλείται από το μπάχαλο και αρχίζει τις φωνές και τις φοβέρες. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η επηρμένη κατάσταση στα πανεπιστήμια, όπου ο καθηγητής μεταφράζει ξένα συγγράμματα (ή βάζει φοιτητές να τα μεταφράσουν ως και καλά εργασία!) και μετά τα περνάει ως δικά του. Τα αποτελέσματα είναι κωμικά: "Μη πουθενά συμπαγή σύνολα, πιθανοχώρος, δευτεπηρμενοβάθμιος τανυστής, τριτεπηρμενοβάθμιος σατανιστής". Διαβάζουν οι μελλοντικοί φοιτητές το επηρμένο σύγγραμμα και προσπαθούν να καταλάβουν τα ακατανόητα.
- Επηρμένο τραγούδι: Να λέει το τραγούδι ο άλλος χωρίς να το νιώθει. Πρωταθλητής στο είδος ο Βοσκόπουλος, πρώτος και με διαφορά. Η έπαρση του συγκεκριμένου είναι χαρακτηριστική. Έχει επάρει όχι μόνο την ερμηνεία των συναισθημάτων αλλά και τις ίδιες τις νότες, βγάζοντάς τις από τη μύτη αντί για τη μη-επηρμένη και αποδεκτή έξοδο, που είναι το στόμα.
- Επηρμένοι φίλοι στο smilebook: Αυτοί δηλαδή οι κομπλεξικοί που κάνουν 500 status updates την ημέρα και βγάζουν φωτογραφίες με γκόμενες για να δείξουν ότι είναι σούπερ γαμιάδες. Στην πραγματικότητα αυτοί έχουν χειρότερη ερωτική ζωή κι από γέρο καντηλανάφτη. ΑΥΤΟ ακριβώς προσπαθούν να κρύψουν με το να είναι υπερκοινωνικοί και να σαχλαμαρίζουν συνέχεια.
- Eπηρμένη φιλοσοφία: Πρωταθλητής της έπαρσης είναι ο Χριστιανισμός. Κακοποιείς και βασανίζεις τους άλλους; Κανένα πρόβλημα. Πες το απλά στον παππού εξομολόγο και γίνεσαι καθαρός και άσπιλος. Πήδηξες τη γκόμενα του καλύτερού σου φίλου; Μη μασάς! Τρέχα πάλι για σεξομολόγηση στον (άπειρο σεξουαλικά) παππού να σου πει πώς να το χειριστείς. Απίστευτο το πώς δίνουν έμφαση στα μικρά ατοπήματα (φαγητό, βρίσιμο, κακοί τρόποι, στάση σώματος), ενώ αφήνουν να περάσουν χοντρά εγκλήματα (προδοσίες, απατεωνιές, ξεκληρισμός και κακοποίηση ανθρώπων που έχουν οικονομική ανάγκη). Σαράντα μέρες οσία παρθένα στη Σαρακοστή, τρως μωρε λίγο και τόσο δα φαγητό σαν το κούτσικο πουλάκι, αλλά μόλις έρθει το Πάσχα πέφτεις ξελιγωμένος στα αρνιά και γίνεσαι μουνόδουλος στις γκόμενες και τους δίνεις γη και ύδωρ. Και του χρόνου πάλι τα ίδια. Είναι αυτό τώρα ισορροπημένη φιλοσοφία και στάση ζωής;
- Sex: Το επηρμένο πήδημα κυριαρχεί και διαφημίζεται σήμερα. Σίγουρα έχεις δει γκόμενα που νιαουρίζει - μπεμπεκίζει - δείχνει ότι το κάνει με το ζόρι. Κάργα επηρμένα τα πορνό "πολυτελείας" τύπου Ντούβλη και Τζούλια. Άμα πηδιούνται τόσο χάλια οι πορνοστάρ, τότε φαντάσου τι θα κάνουν οι άσχετες.
- Επηρμένο website—αυτό αναγνωρίζεται εύκολα: Δείχνει μόνο τα καλά και κρύβει τα άσχημα, έχει ηλίθιο σχεδιασμό (ένας μαλάκας designer ήθελε να το κάνει φαντασμαγορικό για να δείξει πως έχει γούστο και τελικά το μόνο που κατάφερε είναι να σου ζαλίζει τον πέο) και κείμενο σε γλώσσα κακομεταφρασμένου ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ.
- Στους businessmen η έπαρση δίνει και παίρνει: Δες συνέντευξη Bill Gates και Steve Jobs, που δεν έχουν γρι επαφή αυτοί οι δυο με την πραγματικότητα κι αλήθεια λέω.
- Επηρμένες ειδήσεις. Και μην πας μακριά, δες στο "ελληνόφιλο" BBC που υποτίθεται είναι έγκυρο. Εμμονή να φοβίζει τον κόσμο για τρομοκρατικά χτυπήματα, ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ γιατί δεν είχαν λέει λεφτά να έχουν ελληνική εκπομπή και ελληνική μετάφραση στο site, και φυσικά το καθιερωμένο γλείψιμο κώλου στους Αμερικάνους, που εσείς δεν το βλέπετε αλλά όποιος βλέπει BBC America του γυρνάνε τα μέσα έξω. Α, μην ξεχάσω μετά τις ειδήσεις και τον επηρμένο καιρό. Που στα ελληνικά υποκάναλα το δελτίο καιρού επιβάλλεται να το λέει μια πουτάνα ενώ ταυτόχρονα βγάζει το μουνί της έξω (συγχώρα με Αγία μου χουφταλία για το λεξιλόγιο αλλά πώς να το πω αλλιώς χωρίς γίνω κι εγώ επηρμένος στο τέλος;). Κι αν δεν έχουν την πουτάνα, θα έχουν ένα φλώρο να υπεραναλύει τον καιρό με οθόνες και εφέ και κινήσεις και χρώματα και μαλακίες. Είναι αυτό τώρα καλύτερο από τα παλιά χρόνια που έλεγε τον καιρό ορθά και κοφτά ο Μελανίτης; Ο καραφλός πλην ταλαντούχος μετεωρολόγος και φυσικομαθηματικός, στο χάρτη με τα αυτοκόλλητα σήματα βροχή, ήλιος, χιόνι; Δεν είναι.
Εικόνα 1. Παράδειγμα ατάλαντου & επηρμένου τζιτζ κάι που προσπαθεί να πείσει ότι είναι μέγας γαμιάς και μέγας star.
Πόρισμα
Η επηρμένη κατάσταση έχει άμεση σχέση με το χαρακτήρα του φορέα. Όπου υπάρχει επηρμένη κατάσταση, κρύβεται συνήθως από πίσω ένα τζιτζ κάι.
Δηλαδή:
Αν έχεις την ατυχία και πέσεις σε επηρμένο τζιτζ κάι, τότε θα έχεις πρόβλημα χοντρό.
Με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους (που δεν αποκαλύπτω γιατί άμα αρχίσει ο ανταγωνισμός να τις χρησιμοποιεί τη βάψαμε) έχω συμπεράνει ότι:
- Όσο πιο επηρμένο είναι κάτι, τόσο πιο ακριβό είναι. Ή δημιουργεί μελλοντικά έξοδα και πρήξιμο.
- Η έπαρση της κατάστασης πηγάζει κατά βάθος από τα Σοσονάκια και τα Σαπουνάκια.
- Η έπαρση της κατάστασης προκαλεί θανάτους! Απόδειξη: Τα αδέσποτα που θανατώσανε στην Ολυμπιάδα, οι αστεγοι που οδήγησαν (πλαγίως) στο θάνατο με το να τους ξεριζώσουν τελείως, επηρμένος αγρότης που πάει τριπλοκαυλωμένος από τη γκόμενα που έλεγε τον καιρό να οργώσει στο χωράφι και τρώει τον κεραυνό στο όρθιο πέος.
- Όταν επέρχεται επηρμένη κατάσταση σε ένα ζευγάρι, ακολουθεί χωρισμός. Όταν αρχίσουν τα νάζια και τα νιαουρίσματα δηλαδή, ο χωρισμός είναι παραδίπλα. Ο μηχανισμός είναι ως εξής: Η γκόμενα που έχει βάλει κάποιον άλλο στο μάτι σταματά να γουστάρει εσένα, αρχίζει και νιαουρίζει και μπεμπεκίζει για να κρυφτεί, εσύ αρχίζεις να χάνεις επαφή με την πραγματικότητα και η κατάσταση ως εκ τούτου γίνεται επηρμένη και μαντεύεις το αποτέλεσμα.
- Στην Ελλάδα η έπαρση της κατάστασης είναι ενδημική. Ο λόγος είναι ότι η χώρα είναι φτωχή και ξεφτιλισμένη και ως εκ τούτου αντιγράφει τις πλούσιες χώρες άβουλα: Γκούντις και Μακ Ντόναλντς: Αμερικάνικη κουλτούρα. Σουβλάκι και γύρος: Τούρκικο κεμπάμπ. Όταν σε μια χώρα η φτώχεια εκτός από το πορτοφόλι χτυπάει και το μυαλό, τότε γίνεται σαν την Ελλάδα.
- Η έπαρση της κατάστασης δείχνει βλαχιά, αμορφωσιά και ανωριμότητα. Καθόλου κυριλέ.
- Το αντίδοτο είναι η γνώση, όχι η επηρμένη γνώση που σου δίνουν στα σχολεία (αν κι αυτή πού και πού βοηθάει), αλλά η δύσκολη εκείνη γνώση που έρχεται με την εμπειρία. Ή έστω για να τη γλιτώσεις, ας έχεις την εξυπνάδα να απορροφήσεις αυτά που σε διδάσκουν στη γνήσια μορφή τους.
Σχόλια από επισκέπτες: