Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Σκοτεινό παράδειγμα μαύρου χιούμορ: Ο Αδάμ και η Εύα στις αγιογραφίες με αφαλούς.
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου

Webmaster 19/4/2003 3:44:00 πμ

Η γνώμη ενός μαθηματικού για την αστρολογία

ΓιαλαντζίΠαρουσιάζεται ως επιστήμη. Κατά πόσο είναι όμως; Κατά πόσο στέκει η αστρολογία; Βλέπουμε να καλύπτει θέσεις εργασίας, να στηρίζεται σε δική της οικονομική βάση, να έχει πολλούς πιστούς. Ανάμεσά τους κι εσείς κι εγώ όλο και κάποιες φορές ρίξαμε μια ματιά να δούμε τι λένε τα ζώδια. Πριν με βάλετε μαζί με τους φανατικούς ενάντιους της Αστρολογίας, θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι τη μελέτησα σε βάθος για αρκετά χρόνια, πριν βγάλω μερικά συμπεράσματα που σας τα γράφω εδώ. Δυστυχώς γι' αυτούς που πιστεύουν, δυστυχώς για τους επαγγελματίες του είδους, έχω να πω ότι δεν είναι ούτε επιστήμη, ούτε καν τέχνη, στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένα παραμύθι. Κυριολεκτώ με τη λέξη παραμύθι.

 

Ο μηχανισμός της αστρολογίας, βασίζεται στα δώδεκα ζώδια. Τα δώδεκα αυτά ζώδια όντως είναι υπαρκτά ως αστερισμοί. Ο Κριός, ο Ταύρος, οι Δίδυμοι, αυτές οι ομάδες αστεριών υπάρχουν στον ουρανό και πήραν το όνομά τους από τους πρώτους που παρατήρησαν τα αστέρια, επειδή έμοιαζαν κατά κάποιο τρόπο με κάτι. Π.χ. ένας αστερισμός που μοιάζει με ζυγαριά, ονομάστηκε Ζυγός. Στην πράξη βέβαια, πρόκειται για αστέρια πολύ απομακρυσμένα από μας, τόσο απομακρυσμένα που κατά κάποιο τρόπο φαίνονται ως "σταθερά" σε σχέση με το δικό μας ήλιο. Και επειδή ο ήλιος μας είναι κοντά, ενώ τα δώδεκα ζώδια είναι απομακρυσμένα, κατά κάποιο τρόπο φαίνεται ότι ο ήλιος "κινείται" σε σχέση με τους αστερισμούς των ζωδίων. Κάθε μήνα, ο ήλιος φαίνεται μπροστά από διαφορετικό ζώδιο. Κάθε χρόνο διαγράφει όλο το ζωδιακό κύκλο, και επιστρέφει στην ίδια θέση. Ο κύκλος αυτός ονομάζεται εκλειπτική τροχιά, μια και σ' αυτήν την τροχιά κινούνται εκτός από τον ήλιο, η σελήνη και οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, οπότε σ' αυτήν συμβαίνουν και οι εκλείψεις, φαινομενικά πάντα ως προς τον παρατηρητή που βρίσκεται στη Γη. Αυτά για να μαθαίνετε πέντε πράγματα αστρονομίας και για να πουλήσω και μούρη ότι τα ξέρω ως μαθηματικός.

 

Η αστρολογία λέει το πρώτο κουφό: Εάν γεννηθείς στις 30 Απριλίου π.χ. που ο ήλιος "φαίνεται" να βρίσκεται μπροστά από τον αστερισμό που μοιάζει με Ταύρο και έχει το όνομα του Ταύρου, τότε ανήκεις στο ζώδιο του Ταύρου. Και ως Ταύρος (ζώο) έχεις σταθερότητα, είσαι πεισματάρης, υλιστής κλπ κλπ... Το πρώτο κουφό το πιάσατε; Ο αστερισμός του Ταύρου (μια ομάδα αστεριών που τυχαία ίσως ονομάστηκε Ταύρος) με το πέρασμα του ήλιου από μπροστά του, σου δίνει στο χαρακτήρα σου τα χαρακτηριστικά του σχετικού ζώου.

 

Αυτά βέβαια αναφορικά με τον ήλιο. Όμως εκτός από τον ήλιο, συμβαίνει και οι υπόλοιποι πλανήτες καθώς και η σελήνη να κινούνται στο ζωδιακό κύκλο. Ο ήλιος χρειάζεται 12 μήνες για έναν πλήρη κύκλο, η σελήνη όμως (όπως τη βλέπουμε από δω) κάνει αυτόν τον κύκλο σε 28 ημέρες οπότε περνάει "σφαίρα" από τα ζώδια. Λέει λοιπόν η Αστρολογία: Έχεις μεν τον ήλιο στον Ταύρο (δηλ. είσαι Ταύρος) αλλά έχεις και τη Σελήνη στον Καρκίνο. Μπορεί λοιπόν η Σελήνη να φαίνεται στον Καρκίνο (στον αστερισμό), αλλά εσύ έχεις τα χαρακτηριστικά του κάβουρα. Είσαι ντροπαλός, χαμηλών τόνων και κάποια ακόμα που έπλασε η ανθρώπινη φαντασία ανά τους αιώνες. Βέβαια δε στέκονται μόνο εκεί, προχωράνε και στους πλανήτες. Οι πλανήτες στην Αστρολογία, λογαριάζονται ως ουράνια σώματα μόνο για να προσδιορίσουν τη θέση τους. Από κει και πέρα λογαριάζονται ως Θεοί. Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων, με τα χαρακτηριστικά που τους έδωσε η μυθολογία (γι' αυτό και γράφω για παραμύθι πιο πάνω). Η Αφροδίτη ήταν η θεά του έρωτα. Επομένως ο πλανήτης Αφροδίτη, εκφράζει στην Αστρολογία αυθαίρετα τον έρωτα. Αυτό είναι και το δεύτερο κουφό της υπόθεσης.

 

Για τη δημιουργία του αστρολογικού χάρτη ενός ατόμου, ξεκινάνε από τον αστερισμό που "ανέτειλε" τη στιγμή που γεννιόταν το άτομο. Αυτός λέγεται Ωροσκόπος. Ξεκινώντας από τον ωροσκόπο, χωρίζουν ένα κύκλο σε 12 κομμάτια, τους λεγόμενους 12 οίκους. Δημιουργούν λοιπόν μια "αναπαράσταση" του ουρανού όπως ήταν τη στιγμή που γεννιόταν το άτομο. Και λένε: Ο πρώτος οίκος αντιπροσωπεύει τον εαυτό σου, ο δεύτερος τα οικονομικά σου, ο τρίτος τα αδέρφια ή τις μετακινήσεις σου κ.ο.κ. Αν έχεις τον πλανήτη Αφροδίτη στο δεύτερο οίκο, είναι σαν να έχεις τη θεά του έρωτα, της έμπνευσης και της γονιμότητας στον τομέα τον οικονομικών σου, δηλαδή τα οικονομικά σου είναι "γραμμένο" να αυγατίσουν. Μην ξαφνιάζεστε, αυτός είναι ο μηχανισμός τους. Συνδυασμός δηλαδή των δύο παραπάνω κουφών που παράγουν ένα τρίτο, σύνθετο κουφό.

 

Κλασσικό επιχείρημα των αστρολόγων είναι ότι οι πλανήτες επηρεάζουν το μωρό την ώρα της γέννησης με "μυστηριώδεις" μαγνητικές δυνάμεις. Όμως, μα την αλήθεια, τρισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων φορές ισχυρότερη είναι η έλξη που ασκεί στο βρέφος ο μαιευτήρας τη στιγμή που ξεγεννάει τη μάνα του, παρά ο πλανήτης Πλούτωνας που βρίσκεται κάμποσα εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από το μωρό. (4ο κουφό)

 

Το πέμπτο και πιο κραυγαλέο, είναι οι ερμηνείες και οι προβλέψεις. Δε θα δείτε, δε θα ακούσετε ποτέ αστρολόγο να πει: "Αύριο θα κερδίσεις 3500 ευρώ". Μπορεί πει ότι σας περιμένει μεγάλη "καλοτυχία", ότι κάτι καλό θα σας συμβεί, ότι έχετε εύνοια στον έρωτα, ό,τι κι αν πει όμως θα είναι γενικότητες. Υπάρχουν και ορισμένοι φευγάτοι που κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις, ποτέ όμως δεν έπεσαν μέσα. Υπάρχουν τέλος κι άλλοι που "ψυχανεμίζονται" τις καταστάσεις και προβλέπουν με βάση τη λογική τους και όχι φυσικά με βάση αυτά που βλέπουν στα άστρα.

 

Σε συζητήσεις μου με πολλούς αστρολόγους, είδα ότι οι μισοί πιστεύουν τα απίστευτα. Οι άλλοι μισοί καταλαβαίνουν ότι κάπου η θεωρία "δε στέκει", όμως κόβουν το λαιμό τους ότι η Αστρολογία δουλεύει σωστά. Μπορεί όντως να είναι ένα πέρασμα για τη χρήση της διαίσθησης, μπορεί να δουλεύει επειδή λέει γενικότητες και αρλούμπες εύκολες να προσαρμοστούν στη ζωή του καθενός, όμως δεν παύει να είναι μια απάτη στην οποία πέφτει πολύ χρήμα.

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~vouvou @ 19/4/2003 - 05:31
Arkei na mhn einai
[(a+na)²-a²-(na)²-ana] [(dro+mos)²-(dro)²-(mos)²-dromos]
o (ermhs)²/ermhs ( opou ermhs diaforo tou 0 ) ..
#2~AchilleS @ 19/4/2003 - 11:00
kai an afto kataliksi se adinato ti kanoume????
#3~Thalassa @ 19/4/2003 - 15:06
Το μόνο καλό αυτής της υπόθεσης είναι ότι για εκείνους που θέλουν εξωτερικά ερεθίσματα για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δυνάμεις, τα ζώδια έρχονται να τους προσφέρουν, με τα αισιόδοξα ως επί των πλείστον τους μηνύματα, τη χαμένη τους αισιοδοξία...
#4~aris @ 19/4/2003 - 15:18
...για να τους απογοητεύσουν μετά μια κι έξω όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα πρόβλεψαν!
#5~vas_arg @ 19/4/2003 - 16:24
Πράγματι, πρόκειται για γενικότητες που εφαρμόζονται στη ζωή του καθενός. Σου λένε, π.χ., ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχεις μια συνάντηση στον χώρο εργασίας σου! Νομίζω ότι όποιος ασκεί ένα επάγγελμα είναι βέβαιο ότι θα συναντηθεί με κάποιον!
#6~salonikios @ 19/4/2003 - 18:42
diavazontas ton titlo kai tin eidikotita (mathimatikos) perimena na diavaso kati sovaro.Ta idia mou elege kai i giagia mou xoris na einai mathimatikos. filika. :-)
#7~aris @ 19/4/2003 - 19:06
Salonikios να είσαι περήφανος λοιπόν για τη γιαγιά σου, γιατί ήξερε πράγματα που εγώ χρειάστηκε να διαβάσω αρκετά για να μάθω. ;)
#8~konosk @ 19/4/2003 - 20:48
Γουεμπμάστορα, η αστρολογία, αν δουλεύει, δουλεύει σε επίπεδο νοήμονας σύμπτωσης. Βλ. Ντέιβιντ Μπομ και Κ. Γιουνγκ. Κατά τα άλλα είναι έτσι όπως τα λες. Να προσθέσουμε και τη μετάπτωση των ισημεριών στην υπόθεση των αστρολόγων.
#9~africa @ 20/4/2003 - 20:09
Όλα τα σχετικά για αστρολογία, χαρτομαντεία, χειρομαντεία και τα
λοιπά , ειναι κατά κανόνα για άτομα που έχουνε ασθενή Αυτοπεποίθηση η επιθυμούν να πιστεύουν ότι όλα στην ζωή τους είναι ελεγχόμενα η και «γραμμένα» κάπου έστω και στα αστέρια..
#10~leras @ 23/4/2003 - 20:47
h astrologia einai h anabiwsh tou 8esmou ths Py8ias sthn sygxronh epoxh. Genikeymenes arloumpes pou sthneis taliro gia na matheis.
#11~Ydraliskos @ 1/5/2003 - 04:31
Mporei oi problepseis twn diaforwn x-manteiwn na min einai alithines, alla sigoura mporoun na ginoun ofelimes se polles katastaseis, an den epembainoun amesa sth zoh (kai de to kanoun, epeidi einai akindyna genikes) opws leei ki h Thalassa pio katw.
#12~astrologos @ 10/7/2003 - 21:55
Ego pantos os astrologos xrisimopoio tin astrologia gia na paizo me epitixia sto xrimatistirio kai ta lefta pou vgazo me ikanopoioun.... alloimono se osous onomazontai epistimones...mathimatikous oikonomologous klp... pou ta thallassosan to 1999
#13~eschenbach @ 4/9/2003 - 07:59
Και μια και αναφέρθηκε ο Πλούτωνας: Αυτός ο πλανήτης ανακαλύφθηκε το 1913 από τον Clyde Tombaugh. Δηλαδή πριν το 1913, δεν μας επερρέαζε; Και αν ο Tombaugh τον ονόμαζε Τραμπάκουλα αντί για Πλούτωνα (λέμε τώρα) θα μας επηρρέαζε διαφορετικά; :)
#14~eschenbach @ 4/9/2003 - 08:02
Χμμ συγνώμη... ο Τραμπάκουλας, εχμ δηλαδή ο Πλούτωνας, ανακαλυφθηκε το 1930.
#15~jasmina @ 15/9/2003 - 02:40
Θα ήθελα να είμαι απο μια μεριά και να βλέπω τα μούτρα της Πατέρα και της κάθε Πατέρα την στξγμή που θα διαβάζει αυτό το κείμενο.. :@ :@ :@ :o :o :o :o
#16~Hakatys @ 16/9/2003 - 16:51
Μιας και σε απασχολησε τοσο δες και την αποψη καποιου ονοματι maurice Kotterel που λεει στο εργο του "Αστρογενετικη" οτι αυτο που μας επιρρεαζει δεν ειναι τα αλλα αστρα αλλα ο ηλιος μας και συγκεκριμενα οι φασεις του μαγνητικου του πεδιου(συνεχεια ->
#17~Hakatys @ 16/9/2003 - 16:55
-> και μαλιστα οχι την στιγμη της γεννησης αλλα της Συλληψης !!!
Βεβαια οταν ανακινωσε αυτη την θεωρια του στο παγκοσμιο συνεδριο αστρολογων μπορειτε να φανταστειτε τι σουσουρο εγινε μιας και κατι τετοιο αν ισχυει καταστρεφει τους αστρολογους ...
#18~Hakatys @ 16/9/2003 - 16:59
-> Aν σε ενδιαφερει βρες το βιβλιο και διαβασε το ...
ειναι βαλμενο ως παραρτημα του βιβλιου του Kotterel μαζι με καποιον Gilbert : "Τα μυστηρια των Μαγιας"
Ελπιζω να σε βοηθησα ... Γεια ! :)
#19~Ehmm @ 25/9/2003 - 10:41
Poly wraia ta sxediakia eidika i Magissoula...sympathestati. Tha valete kai alla tetoia skitsa??
#20~Astron @ 8/1/2004 - 16:08
Πολύ ωραίο το κείμενο. Μου θύμισε ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ που είχα δει κάποτε σε κάποιο κρατικό κανάλι. Ήταν κάποιος που προσπαθούσε να αποδείξει ότι αστρολογίες,μαγείες κλπ δεν ισχύουν. Έκανε λοιπόν μία διάλεξη σε κάποιο σχολείο/πανεπιστήμιο και μοίρασε ονομαστικά χαρτιά σε κάθε φοιτητή λέγοντάς τους ότι βασίστηκαν στις ημερομηνίες γέννησης του καθενός για να βγάλουν κάποια συμπεράσματα.
Δηλαδή υποτείθεται ότι κάθε χαρτί ήταν προσαρμοσμένο στον κάθε συγκεκριμένο φοιτητή. Όταν οι φοιτητές άρχισαν να διαβάζουν τα κείμενα έμειναν άφωνοι, και έκπληκτοι φώναζαν "πραγματι, έτσι είναι! Είναι απίστευτο πόσο μέσα έχει πέσει". Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι ο καθηγητής είχε δώσει ακριβώς το ίδιο χαρτί σε όλους!
Αυτό είναι σχετικό με τις γενικολογίες που αναφέρει και ο webmaster που τις παρουσιάζουν έντεχνα ώστε να μοιάζουν συγκεκριμένες. Πχ "στην παιδική σου ηλικία συνέβη κάτι που σε σημάδεψε",
"δεν έχεις αξιοποιήσει ακόμα το 100% των δυνατοτήτων σου" κλπ κλπ Αυτά όμως αντιστοιχούν σε όλους.
#21~φουφουτοσ @ 13/5/2004 - 08:41
είναι όλα μαλακίεσ
#22~konstadinos @ 10/1/2008 - 22:42
k ti dn epinooun oi anthropoi g n xoun s kati n katafeygoun!!!!!!!!

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.