☣ 20/7/2005 7:40:00 μμ
Σωστό γράψιμο σε ελληνικά
Μια και δεν υπάρχουν πουθενά στο Internet πληροφορίες σωστής τυπογραφίας για τα ελληνικά, γράφω εδώ κάποια πράγματα ως προσφορά για να πάψει πια το ελληνικό Internet να είναι γεμάτο κακογραμμένα κείμενα σε greeklish ή τελείως απαράδεκτα ελληνικά που δε βγαίνουν στις αναζητήσεις ή που δε διαβάζονται εύκολα. Αν ενδιαφέρεσαι να γράφεις σωστά χωρίς να γίνεσαι ρόμπα, τιμημένε περπατητή, εδώ θα βρεις αυτά που χρειάζεσαι.
Ελληνικά γράμματα
Τα ελληνικά πλέον μπαίνουν εύκολα στα περισσότερα συστήματα. Στο Linux, είτε KDE έχετε είτε Gnome είναι ζήτημα 2-3 κλικ από τις Keyboard Preferences που θα βρεις στο μενού. Στα Windows μπαίνουν από το Control Panel (Keyboard Settings - Input Languages). Η πιο συνηθισμένη συντόμευση πλητρολογίου στο Linux για να αλλάζουμε από αγγλικά σε ελληνικά είναι τα δύο Alt μαζί και στα Windows το αριστερό Alt με το αριστερό shift μαζί. Δεν είναι δικαιολογία να πεις ότι το pc σου δε γράφει ελληνικά λοιπόν, όπου και να βρίσκεσαι.
Κεφαλαία και τόνοι
Πίστεψέ το, υπάρχουν πολλοί που για να γράψουν ένα κεφαλαίο γράμμα ανάβουν το Caps Lock, πατάνε το γράμμα και σβήνουν μετά το Caps Lock. Με τρώει ο κώλος μου; Βγάζω το παντελόνι και το βρακί, τον ξύνω και μετά τα ξαναβάζω. Αίσχος και ρομπιά. Το κουμπί Shift κάνει αυτή τη δουλειά για ένα κεφαλαίο γράμμα. Το κρατάμε πατημένο, γράφουμε το γράμμα και το αφήνουμε. Πολλοί γράφουν μόνο με κεφαλαία ή χωρίς τόνους επειδή δεν ξέρουν πού είναι ο τόνος! Είναι στο αγγλικό πλήκτρο ";" και τον πατάμε πριν το γράμμα που τονίζεται. Αν το τονισμένο γράμμα είναι στην αρχή της πρότασης, πατάμε τον τόνο, μετά κρατάμε πατημένο το shift και γράφουμε το γράμμα. Έτσι θα βγει και τονισμένο και κεφαλαίο. Τα διαλυτικά γράφονται με shift και ";". Τόνος και διαλυτικά μαζί, στο Linux βγαίνουν ισορροπημένα πατώντας με τη σειρά τόνο, shift+τόνο και μετά το γράμμα. Στα Windows βγαίνουν ανισόρροπα, με alt+ctrl+τόνο ή φακίρικα με shift+w.
Κενά, στίξη, διακοσμητικά στοιχεία
Όταν γράφουν ορισμένοι σε φόρουμ και σχόλια μεταφέρουν την αμηχανία τους στο πληκτρολόγιο και γεμίζουν τον τόπο τελείες, θαυμαστικά και ερωτηματικά. Δεν το κάνουν για έμφαση, το κάνουν από χαζομάρα. Δες εδώ:
- Χρησιμοποιούμε πάντα ένα σημείο στίξης.
- Η τελεία, το κόμμα, το ερωτηματικό, το θαυμαστικό και η άνω-κάτω τελεία μπαίνουν χωρίς κενό από τον προηγούμενο χαρακτήρα και αμέσως μετά ακολουθεί ένα κενό.
- Τα αποσιωπητικά (...) είναι τρεις τελείες και όχι σαράντα πέντε. Το θαυμαστικό είναι ένα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να είναι τρία για έμφαση.
- Η παρένθεση είναι αυτή: ( ). Τα άγκιστρα { }, οι αγκύλες [ ] και τα σύμβολα μεγαλύτερο - μικρότερο < > σπάνια χρησιμοποιούνται στο γραπτό λόγο. Δεν είναι παρενθέσεις.
- Τα διπλά εισαγωγικά γράφονται με shift και ', δηλαδή το κουμπάκι που είναι δίπλα στο Enter.
- Το ς βρίσκεται στο πλήκτρο w.
Γιατί τα κεφαλαία είναι κιτς
ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ είναι δυσανάγνωστο. Κεφαλαία χρησιμοποιούμε συνήθως στις ταφόπλακες. Όχι σε μεγάλα κείμενα. Έχει αποδειχθεί ότι ένα κείμενο γραμμένο μόνο σε κεφαλαία χρειάζεται διπλάσια ώρα για να το διαβάσει κάποιος.
Η υπερβολή
Πρόσεξε τώρα: Είναι ορισμένοι (πχ. το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που πουλάει ελληνικές .gr διευθύνσεις Internet) που καταργούν τα greeklish ακόμα κι εκεί που χρειάζονται. Δίνουν λέει ελληνικά domain names, δηλαδή αντί για www.ftou.gr να μπορεί ο περπατητής να μπει στο ίδιο site γράφοντας www.φτου.gr. Αυτό είναι καταδικασμένο να αποτύχει και το μποϋκοτάρουμε ως τη μέγιστη e-ηλιθιότητα της χρονιάς 2005. Οι λόγοι είναι πολλοί και δε με κόφτει να τους γράψω σ' αυτό το άρθρο. Στο IRC, όπου γράφουμε ταυτόχρονα πολλές εντολές σε αγγλικά, είναι κοινά αποδεκτό να γράφουμε σε greeklish. Δε λέω ότι είναι τέλειο, αλλά εξυπηρετεί. Τα γραπτά του IRC δε μένουν και δε σκανάρονται από μηχανές αναζήτησης. Είναι συνήθως μιας χρήσης, αρκεί να μη σου γίνουν τα greeklish συνήθεια και αρχίσεις αντί για ξ να γράφεις ks στις εξετάσεις και στα άλλα γραπτά σου.
Η συμβολή του ftou
Από σήμερα το ftou.gr έχει απαγορέψει εντελώς τα κεφαλαία με το Caps Lock στο φόρουμ του και στο IRC του. Θα ακολουθήσει και απαγόρευση των greeklish από το φόρουμ και τα σχόλια στα άρθρα. Θέλουμε αυτοί που μας διαβάζουν να μαθαίνουν και όχι να στραβώνονται.
Αυτά τα ολίγα είχα να σας πω περί τυπογραφίας κι αν κανείς έχει να προσθέσει τίποτα ας το γράψει στα σχόλια. Πολύ κουράστηκα.
Σχόλια:
Έυγε! Καιρός ήταν! Να τονίσω ότι αναμεσά στις λέξεις αφήνουμε ένα κενό και όχι δέκα! Και ακόμα, όταν δεν ξέρουμε πως γράφεται μία λέξη, κοιτάμε κανένα λεξικό, δεν την γράφουμε με greeklish!
Α! Webmastora, αυτό το μήνυμα: "Είναι αναμένο το caps lock. κ.τ.λ." βγαίνει ακόμα και όταν πάμε να γράψουμε κεφαλαίο γράμμα με το shift πατημένο.
Κακή διαπαιδαγώγηση!
Συμφωνώ κι επαυξάνω!
Δεν είναι η πρώτη φορά που θίγεται το ζήτημα των greeklish από το ftou.gr. Επίσης σχετικό άρθρο διάβαζα χτες και στο pnevma.gr.
Παρόλα αυτά πιστεύω οτί θα πάρει λίγο χρόνο για να συμορφωθούν όλοι οι τεμπέληδες Έλληνες. Είχα χτές βράδυ αυτήν την κουβέντα με φίλο μου που κάνει το διδακτορικό του στην γλωσσολογία. Όπως αποδείχτηκε ήταν φανατικός υποστηρικτής των greeklish ως "πιο εύχρηστων από το διαδίκτυο" και τους υπολογιστές του εξωτερικού.
Τί να πώ! Μόδα είναι θα περάσει. Κάποτε οι προγιαγιάδες μας ανακάτευαν τα Ελληνικά με τα Γαλλικά στον προφορικό λόγο γιατί ήταν λέει σικ!
Είμαστε θύματα της εποχής μας.
Καλά όλα αυτά που λες, Webmaster, αλλά διαφωνώ με αυτό για το capslock. Είμαι από τα άτομα που, αν και δεν είναι καθόλου άσχετοι, ούτε γράφουν 1 χαρακτήρα ανά λεπτό, έχουν συνηθίσει caps + γράμμα + caps και είναι δύσκολο να αποβάλουμε τη συνήθεια, αλλά δε βλέπω και το λόγο να το κάνουμε, αν δεν είμαστε από τα άτομα που ψάχνουν πέντε λεπτά το capslock. Βλέπω ότι έβαλες μήνυμα στο πλαίσιο σχολίων, που εμφανίζεται όταν πατάς το capslock αλλά και όταν πατάς shift για να γράψεις κεφαλαία. Καλά θα κάνεις, πιστεύω, να το αφαιρέσεις αυτό, αφ' ενός γιατί καταντάει ενοχλητικό κατά την πληκτρολόγηση και αφ' ετέρου γιατί μπορεί κανείς να κάνει copy & paste κείμενο γεμάτο κεφαλαία γραμμένο από notepad εδώ. Απλά βάλε ένα φίλτρο που να αναγνωρίζει ότι, π.χ. αν πάνω από 3 λέξεις είναι όλες με κεφαλαία ή αν όλο το κείμενο είναι με κεφαλαία, να σβήνεται ή να μετατρέπεται σε μικρά, αν σε ενοχλούν τόσο πολύ τα κεφαλαία (κι εμένα με ενοχλούν, για να πω την αλήθεια). Τα greeklish, τώρα, στα μηνύματα, είναι μεγάλη ρομπιά όπως λες. Προσωπικά, γράφω πάντα ελληνικά και greeklish γράφω μόνο σε chat ή σε κάνα online παιχνιδάκι, αλλά δε μου αρέσει καθόλου γιατί, όπως είπες, υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρεις τα "κς", τα "πος" και άλλα σε επίσημο γραπτό λόγο (ή ακόμα και να μιλάς με προφορά greeklish - το έχω δει κι αυτό!). Τώρα, για τα άτομα που δεν ξέρουν πού είναι ο τόνος ή τα διαλυτικά, αμφιβάλλω αν θα ξέρουν τί είναι το Linux, οπότε...
Το πέταξα. Είχε κι άλλο bug, χτύπαγε στα ctrl+C, ctrl+V κλπ.
Ωραία. Τώρα που ξαναδιάβασα το άρθρο, θα με ενδιέφερε - κι εμένα και άλλους νομίζω - να ακούσουμε γιατί θεωρείς τα domain με ελληνικούς χαρακτήρες τη μέγιστη e-ηλιθιότητα του 2005. Κι εμένα μου τη σπάει λίγο σαν ιδέα, αλλά οφείλεις να παραδεχτείς ότι είναι κάπως ρομπιά και ειρωνία μερικά sites όπως για παράδειγμα του υπουργείου παιδείας να είναι γραμμένα με greeklish domains.
Μπορώ να σου γράψω σελίδες ολόκληρες. Με δυο κουβέντες:
1. Γιατί είναι μη-πρακτικό (alt+shift www alt+shift φτου alt+shift .gr)
2. Γιατί είναι μη συμβατό. Υπάρχουν browsers που δεν το χρησιμοποιούν. Δε μιλάω για το Mozilla και την Opera, μιλάω γι' αυτούς που μπαίνουν από κινητά τηλέφωνα, από κιόσκια, από ειδικές εταιρικές implementations των browsers.
3. Γιατί δε δουλεύει όταν ο χρήστης είναι πίσω από http proxy (ειδικά squid).
4. Γιατί χαλάει το casuality του domain βάζοντας μέσα χαρακτήρες που δε μπορούν να διαβαστούν από μη-ελληνόφωνους. Κανείς άλλος δε θα μπορεί να πληκτρολογήσει το domain χωρίς να εγκαταστήσει τα ελληνικά.
5. Γιατί έτσι όπως είναι σχεδιασμένο sucks big time. Το domain κάλος.gr είναι ίδιο με το καλός.gr. Καταργεί τον τονισμό και ανακατεύει ομόηχες λέξεις άσχημα οπότε αντί να κάνει καλό τα μπερδεύει πιο πολύ τα πράματα.
6. Γιατί προκαλεί πρόστυχα την αγορά. Αν αύριο πάει κάποιος (έχω έναν υπόψη μου) που δε χωνεύει το ftou και κλείσει το φτου.gr και αρχίσει να προσποιείται ότι είμαστε εμείς θα τρέχουμε να τον κυνηγάμε. Γιατί να γίνει αυτό; Γιατί θα πρέπει να υποχρεωθώ να κλείσω και να πληρώνω ΚΑΙ το ελληνικό domain;
7. Γιατί ο μέσος λειτουργικά αναλφάβητος Έλληνας δεν πρόκειται ποτέ να το χρησιμοποιήσει σωστά.
8. Γιατί ακόμα και οι browsers να το υποστηρίξουν κάποτε όπως πρέπει, ορισμένοι players/games/applications που ίσως χρειαστούν να πάρουν στοιχεία από το domain, θα πετάξουν ένα πολύ ωραίο σφάλμα.
Σε κάλυψα πιστεύω.
Με πέθανες ... Τελικά, τώρα που το ξανασκέφτομαι είναι μια χαρά τα greeklish domains...
paidia mhn to kourazoyme emeis oi idioi exoume kseftilhsei thn glwssa mas
as mhn paraponiomaste twra
mia glwssa pou thn zhlevei o ka8enas
pou exei 6 ekatomyria lekseis
ti na pei kaneis loipon?
Ε, τι να πει, αφού κι εσύ που βρίσκεις αξιοζήλευτη τη γλώσσα μας δεν γράφεις Ελληνικά...
Ποιος απέδειξε και με ποιο τρόπο ότι τα κεφαλαια θέλουν διπλάσιο χρόνο να διαβαστούν;
Πρέπει να ξερεις οτι η ελληνική δεν έχει πεζά γράμματα.
Αρχικά χρησιμοποιούσαν μόνο κεφαλαία και αυτοί που τα έφτιαξαν δεν ηταν τόσο ανόητοι ώστε να φτιαξουν δυσανάγνωστα γράμματα.
Κι εσύ που πιστεύεις οτι αράζοντας ζεις αφού η γλώσσα μας ειναι αξιοζήλευτη γιατι δεν προσπαθεις να μην την kseftilhzeis εσύ?
Επίσης μαθε οτι εχει πανω απο 70 εκατομμύρια λέξεις...
Καλό καλοκαιρι!
4. Γιατί χαλάει το casuality του domain βάζοντας μέσα χαρακτήρες που δε μπορούν να διαβαστούν από μη-ελληνόφωνους. Κανείς άλλος δε θα μπορεί να πληκτρολογήσει το domain χωρίς να εγκαταστήσει τα ελληνικά.
8. Γιατί ακόμα και οι browsers να το υποστηρίξουν κάποτε όπως πρέπει, ορισμένοι players/games/applications που ίσως χρειαστούν να πάρουν στοιχεία από το domain, θα πετάξουν ένα πολύ ωραίο σφάλμα.
-------------------->
Σε αυτά εδώ εισαι λάθος επειδή μαλλον δεν ξερεις αρκετά καλά πως θα δουλεύει το σύστημα....
δεν ειναι απαραίτητο να υποστηρίζει ο browser ελληνικά αν ακολουθήσεις καποιο link διοτι γίνεται μια κωδικοποιηση του ονόματος ονόματι punycode στην οποια τα ονόματα κωδικοποιούνται το ίδιο είτε ειναι κεφαλαια τα γράμματα είτε όχι είτε ανάμεικτα.Υπάρχει όμως διαφορά ανάμεσα στα τονισμένα ή μη.
Τα ονόματα έχουν τη μορφή xn-encodedaddress.gr
Η κωδικοποιηση θα γίνεται στον εκάστοτε browser και θα γίνεται κλήση της κωδικοποιημένης διεύθυνσης στους dns servers.
Ετσι όταν γράφουμε (o firefox ήδη υποστηρίζει την κωδικοποιηση αυτή, και ο ie6 με ενα plugin της verysign) www.κουραμπιές.gr θα καλείται η διεύθυνση www.xn--ixahyclqjfxn.gr .
Καλό καλοκαίρι και πάλι!
Έχουν γίνει έρευνες jfxs για τα κεφαλαία και πολλά πειράματα.
Όσο για τα ελληνικά στο 4 γράφω ξεκάθαρα για πληκτρολόγηση και όχι για click. Αν ο άλλος δεν έχει input language τα ελληνικά δε θα μπορεί να μπει στο site παρα μόνο αν βρει κάπου το link του και το πατήσει με το ποντίκι.
Στο 8 δε λέω ούτε για το Mozilla ούτε για τον Windows Explorer αλλά μιλάω καθαρά για ορισμένους άλλους browsers και applications. Για να σου δώσω να καταλάβεις: Αν ένα πανεπιστήμιο το γυρίσει σε πανεπιστήμιο_γκραβάρων.gr και στήσει ένα yum ή apt repository πχ. για linux updates, τι σε κάνει να είσαι τόσο αισιόδοξος ότι θα υποστηρίζεται πλήρως από τις εφαρμογές apt και yum;
Για το τελευταίο που λες, το πανεπιστήμιο_γκραβάρων.gr θα δουλευει μια χαρά διότι στην πραγματικότητα η διευθυνση του ειναι "xn--_-plbelcgfn0bbnujlxid0ad2av6j.gr"
Το οτι εχουν γινει ερευνες ετσι αόριστα ειναι πολύ γενικό και ετσι δεν το δέχομαι. Με ποιο τρόπο και ποιος εκανε τις ερευνες αυτές;
Από την άλλη μπορώ να πω κι εγώ ότι έχει γινει ερευνα και αποδείχθη το αντίθετο, γιατι καποιος να πιστεψει εσενα κι οχι εμενα;
Γιατί εγώ είμαι πιο όμορφος.
ego pote den grafo greeklish!
Καλά τα λες Webmaster! Όντως αυτό που έγινε με τα ελληνικά domains είναι απερίγραπτο! Θα δημιουργήσει μπέρδεμα όχι μόνο σε όσους ίσως επιθυμούν να κατοχυρώσουν ένα ελληνικό domain, αλλά και στους χρήστες, οι οποίοι θα κάνουν πολύ καιρό για να καταλάβουν τι παίζει, αν το καταλάβουν. Συμφωνώ και επαυξάνω στο θέμα με τα σημεία στίξης και το κενό. Είναι αδιανόητο να βάζεις τελεία ή κόμμα και μετά να μην πατάς το κενό. Αυτά.
Ελπίζω ότι κάποτε οι περισσότεροι θα συμφιλιωθούν με το σωστό γράψιμο...
Ωραια μας τα ειπες, μπραβο χαιρομαι.
Τυγχανει να ειμαι γραφιστας αλλα υποπεφτω κι εγω ενιοτε σε τυπογραφικα σφαλματα, τα οποια καταδικαζω.
Τωρα οσον αφορα το αν πατησω το shift και το γραμμα η αν πατησω το caps αυτο ασε καλλιτερα να ειναι δικο μου θεμα και μην ξεσηκωνεσαι να γδυθεις και να ξαναντυθεις.
Σαν χρηστης macintosh και κατοικος εξωτερικου, θα ηθελα να μου υποδειξεις με ποιον τροπο μπρω να χρησιμοποιησω τον τονισμο με το πληκτρολογιο της apple, διοτι ως γνωστον εχει αρκετες διαφορες απο της microsoft.
Ευχαριστω.
Καθ' ότι δακτυλογράφος, ζητάω το βήμα να διορθώσω μία μικρή λεπτομέρεια! Μετά από τα τελικά σημεία στίξης (τελεία, θαυμαστικό, ερωτηματικό) ακολουθούν 2 κενά και όχι 1.
Τουλάχιστον έτσι ίσχυε όταν εγώ έκανα "τυφλό"!
Κατα τ' άλλα είναι ένα άρθρο που πολύ καλά θα κάνουν να το τυπώσουν και να το απομνημονεύσουν.
(Επιπλέον, ζητώ συγνώμη για τα πολλά θαυμαστικά και ερωτηματικά που χρησιμοποίησα σε προηγούμενο σχόλιο μου σε άλλο άρθρο.)
6 λέξεις ο ένας, 70 εκατομύρια λέξεις ο άλλος ... Εξίσωση της γλώσσας με τη γραφή, μελέτες για τα κεφαλαία ...
http://tinyurl.com/75m5w
http://tinyurl.com/d4kke
http://tinyurl.com/du54j
http://tinyurl.com/72ncr
Όσο για τα συστήματα γραφής, το διάβασμα σε κεφαλαία με ή χωρίς κενά, το διάβασμα με τετραγωνάκια, με κύκλους, με λατινικούς χαρακτήρες, με εξωγήινους χαρακτήρες, είναι ίδιο αρκεί να έχεις εξασκηθεί στην εκάστοτε είδους ανάγνωση. Η ανάγνωση είναι ικανότητα που μαθαίνεται, και απ'ότι φαίνεται απο τα διαφορετικά αλφάβητα κωδικοποιήσεις και αλλαγές τους, είναι ανεξάρτητη των συμβόλων. Οι καλοί τηλεγραφητές κάποτε διαβάζαν σήματα μορς σε πραγματικό χρόνο ... Κατα τ'άλλα πολύ θα ήθελα να δω λινκ με τις συγκεκριμένες μελέτες.
κάντε το 6 -> 6 εκατομύρια
Λοιπόν, ο firefox 2 έχει ορθογραφική διόρθωση σε Ελληνικά και Αγγλικά...οπότε δεν δικαιολογούνται πιά οι μεγάλες κοτσάνες.
Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.